Molenstreek 13 - Veendam    0598 - 627 126

Art Galerie

Art Galerie

Onze Kunstwerken!

Welkom in de Art Galerie van onze praktijk, waarbij wij u graag meenemen langs een aantal kunstwerken van de hand van ons tandprothetisch team, onder het motto 'Uw kunstgebit? Ons Kunstwerk!'. Iedereen vertelt zijn of haar eigen verhaal, zo ook elke gebitsprothese. Met passie, gedrevenheid en liefde voor ons vak gaat ons team dan ook graag voor u aan de slag met als doel persoonlijk maatwerk. Laat u overtuigen van onze bevlogenheid.

Copyright TPP Veendam

Digitaal herstel van kauwvermogen

Voorbeeld van herstel van kauwvermogen met de nieuwste digitale technieken in onze praktijk: de digitale mondscan gemaakt met onze intra orale mondscanner (dus geen afdrukken of gipshappen), het digitale 3D ontwerp gemaakt met geavanceerde CAD/CAM software, de 3D geprinte metalen basis voor het framewerk op een 3D geprint kunststof model en op de laatste foto de geplaatste uitneembare frameprothese, die de leegte van ontbrekende kiezen opvult, waarmee de kauwfunctie weer hersteld is.

Copyright TPP Veendam

Nieuwe frisse glimlach

Na bijna 20 jaar brokkelden tanden en kiezen van de oude gebitsprothese af. U ziet duidelijk de glazuurlaag die her en der afbrokkelt in de oude situatie. Naar wens van de patiënt is er gekozen voor een teint lichtere tanden. Zowel de boven- als onderprothese zijn vernieuwd. Compleet in onze eigen praktijk ontworpen en gefreesd. Kortom, een nieuwe frisse glimlach als resultaat middels de nieuwste technieken.

Copyright TPP Veendam

Kleine veranderingen

Ieder mens is uniek, en zo ook ieder zijn of haar wensen. Hier ziet u een voorbeeld waarbij we tegemoet zijn gekomen aan de wens en de nadrukkelijke keuze voor een lichtere kleur tanden. Daarnaast was het de bedoeling om minder van het roze kunststof te laten zien bij het lachen. Op de voor en na foto’s ziet u het verschil.

Zuigende werking

Zowel de boven- als onderprothese zijn een 1e immediaat prothese, die in verschillende jaren geplaatst zijn door de tandarts, direct na het trekken van de eigen tanden en kiezen. Daarnaast is bij de immediaat prothese in de bovenkaak sprake van een opgeslopen front. Dit betekent dat de rand boven de tanden wordt afgeslepen. Na het trekken van eigen tanden blijkt het in de praktijk soms lastig blijkt om de prothese op de juiste plek te krijgen. Reden voor vervanging van de huidige prothese was dat de kiezen niet goed meer op elkaar kwamen. In de nieuwe situatie zijn we aan de slag gegaan om de boventanden iets meer in het zicht te brengen, evenals een speelser effect te geven, maar hebben we ook de bovenrand teruggebracht, om daarmee meer zuigkracht (houvast) voor de bovenprothese te creëren.

Van tijdelijk naar definitief

Als eigen tanden en kiezen verloren gaan, dan wordt er eerst een immediaat prothese geplaatst, veelal direct na het trekken van de eigen elementen. Met deze noodvoorziening functioneert men dan een half jaar tot een jaar, waarna een definitieve gebitsprothese aangemeten en vervaardigd kan worden. Op de linker foto’s een 1e immediaat prothese die na een jaar vervangen is door een definitieve prothese (rechter foto’s) alwaar patiënt zeker weer 5 tot 8 jaar mee vooruit kan. In de oude situatie lijkt het alsof er tijdens een ontspannen glimlach geen ondertanden aanwezig zijn, in de vernieuwde situatie is dit beeld hersteld. Daarnaast komen de kiezen weer mooi in elkaar, wat erg belangrijk is tijdens het eten en malen van voedsel, om bijvoorbeeld maag- en spijsverteringsklachten te voorkomen.

Maatwerk in verschillende kleuren

Een voor en na situatie van een digitale prothese. In verband met de donkere huidskleur uitgevoerd in de kleur Dark V. Zoals u kunt zien laat de patiënt in de oude situatie weinig van de tanden zien en was het de wens om dit te verbeteren. In de nieuwe situatie zijn de verhoudingen binnen de mond weer juist als de patiënt lacht en vallen de kiezen weer goed in elkaar door een correctie van de beethoogte.

Optische illusie

Een voorbeeld van een volledige bovenprothese uitgevoerd met een transparante verhemelteplaat. De prothese is niet daadwerkelijk lichter qua gewicht, maar geeft de drager van de gebitsprothese vaak wel dit gevoel.

De kosten voor een transparante verhemelteplaat worden gemiddeld genomen niet door uw zorgverzekeraar vergoed, en vallen onder meerwerk dat veelal voor eigen rekening van de verzekerde komt.

Digitaal versus conventioneel

Twee prachtige dames naast elkaar. Één prothese is digitaal aangemeten en gefreesd en de andere is op de authentieke manier aangemeten en vervaardigd door ons tandprothetisch team. Durft u te raden welke prothese op de nieuwe en digitale manier is aangemeten en vervaardigd?

De linker prothese is digitaal gefreesd. Hoewel er verschillen zijn tussen de beide protheses, zijn er geen verschillen die door de digitalisering te verklaren zijn. De linker prothese heeft een andere vorm en kleur tanden, maar dit is patiënt gebonden en komt niet door de digitalisering. Een ander verschil dat menigeen op het verkeerde been zet, is de gladde afwerking van de rechter prothese. Bij de linker prothese ziet u duidelijke tandvlees structuren (meer geribbeld), maar ook dit is een keuze, en kan bij beide methoden worden toegepast.