Eerste noodprothese (Immediaat)
Er zijn allerlei verschillende redenen waarom het kan voorkomen dat u afscheid moet nemen van uw eigen tanden en kiezen. Iets waar u al jaren tegen op ziet of misschien al jaren naar toe leeft. Tanden en kiezen zijn immers een uiterst belangrijk onderdeel van uw gezicht en daarmee uw visitekaartje. Het is dus zaak dat de prothese die nu gemaakt wordt esthetisch bij uw gezicht past en vertrouwd oogt. Dat vergt zowel de kennis en kunde van de mondzorgverlener als uw acceptatie en medewerking. Het slagen van deze prothese ligt hierdoor voor een deel bij de behandelaar, of dit nu een tandarts of een tandprotheticus is, en voor een deel bij u als patiënt.
De eerste prothese is misschien wel de belangrijkste prothese die u ooit zult dragen. Het is namelijk het eerste contact van u met een ‘vervanging van uw gebit’ in uw mond waar u mee zal moeten leren eten, praten, zoenen en u bewegen in het dagelijks leven. Iets dat zeker niet zonder slag of stoot gaat. Het is dus de taak van uw mondzorgverlener om niet alleen een zo goed mogelijk zittende en esthetisch waardevolle prothese te maken, maar ook om u vooraf in te lichten over de mogelijkheden en beperkingen. Wij kunnen namelijk esthetische veranderingen of verbeteringen aanbrengen, maar u zult daarnaast ook praktisch ongemak ervaren; dat is nooit helemaal te voorkomen. De tandprotheticus zal u in dit traject zo goed mogelijk begeleiden.
Tijdens het intake gesprek wordt besproken wat uw mogelijkheden zijn. Meestal zult u een verwijzing naar de tandprotheticus hebben van uw tandarts of kaakchirurg. Mocht dat niet het geval zijn dan zal er in overleg met u een tandarts / kaakchirurg worden toegewezen die ook uw gebitselementen gaat beoordelen. Vervolgens zal de tandarts / kaakchirurg met de tandprotheticus in onderling overleg een behandelplan voor u opstellen. Dit plan zal met u besproken worden zodat u eventuele wensen kunt aangeven.
Een immediaat prothese is een tandprothese die onmiddellijk na het trekken van tanden en kiezen wordt geplaatst. Het proces verloopt meestal als volgt:
- Voorbereiding
Voordat de tanden worden getrokken, maakt uw tandprotheticus een scan van uw mond. Deze afdrukken worden gebruikt om de prothese te maken, zodat deze klaar is om direct geplaatst te worden na de extractie. - Extractie
Tijdens een afspraak worden de betreffende tanden en kiezen getrokken. - Plaatsing van de prothese
Direct na de extractie wordt de immediaat prothese in uw mond geplaatst. Dit helpt bij het beschermen van de extractiewonden en zorgt ervoor dat u niet zonder tanden of kiezen hoeft te zijn terwijl uw mond geneest. - Aanpassing en nazorg
Omdat het kaakbot en tandvlees zich na de extractie gaan aanpassen, zal de prothese mogelijk niet altijd goed blijven zitten. Regelmatige controles en aanpassingen zijn noodzakelijk. Soms kan het nodig zijn om een voering toe te voegen of de prothese opnieuw aan te passen of zelfs een geheel nieuwe prothese te maken na volledige genezing.